divendres, 25 d’abril del 2014

25 D’ABRIL, PUNT D’INFLEXIÓ

25 D’ABRIL, PUNT D’INFLEXIÓ



Horta de València 


Sí, el 25 d’abril de l’any 1707 els valencians sofrirem una gran derrota. No d’aquelles que s’acaben perdent en els llibres de història, sinó una de les que marquen el futur de tot un poble. Va ser una aposta a tot o res que es va perdre, com els ha ocorregut a molts altres pobles i civilitzacions al llarg de la història; molts d’ells acabaren desapareguts per sempre. Al cas valencià no ha sigut així, aquesta catàstrofe va suposar un punt d’inflexió que arrosseguem encara ara com bé va assenyalar Joan Fuster i per aquest motiu sovint mirem al nostre costat, a qui ens és proper per llengua i cultura: al nord. Mirem al nord perquè han gaudit d’una història distinta, unes circumstàncies diferents on la defensa d’una identitat era un bé irreductible. Cadascú dels dos germans ha evolucionat de forma diferent a partir d’Almansa i la guerra de successió fins arribar als nostres dies.

És cert que d’alguna manera els catalans eixiren millor parats pel fet que Felip V va sotmetre (en un àmbit estrictament militar i polític no social, matització necessària) primer el País Valencià i quan arribà a Catalunya la seua set de venjança estava més aplacada. A més a més, les constants rebel·lions (en especial a la ciutat de Xàtiva on ja sabem el motiu pel qual els diuen socarrats) donaren pas a una forta repressió per part de les tropes borbòniques i simpatitzants.




Pintura de Felip V boca en avall com càstig, Xàtiva

Tot i això, si hui en dia Catalunya és un espill és per causes evidents: ens uneixen lligams que van més enllà d’una llengua comuna, d’un sentir crispat pel maltractament d’una història manipulada i també per una sèrie de tradicions, creences i saber fer que conformen una cultura pròpia i, per tant, única. Més de tres-cents anys després de la batalla d’Almansa, la situació ha millorat per catalans i valencians; després de Felip V (i amb posterioritat el règim dictatorial franquista i les polítiques feixistes, filloles) és evident que la llengua i la cultura valenciana quedaren durant molt de temps silenciades, prohibides i menystingudes mentre que en l’actualitat hi ha una puixança dels valors i del sentir valencià. Tot i que, cal dir-ho, es tracta de mèrits dels mateixos valencians i valencianes els quals hem aprés a renàixer de les cendres i transformar el que era una derrota en una reivindicació cultural i identitària.  Un sentir autòcton, indígena i una reclamació al voltant del que encara ens queda per escriure: una història justa i no derrotista i nostàlgica, una que parle d’una cultura viva i que necessita ser atesa i escoltada. Perquè el País Valencià ha comptat amb grans figures com Vicent Andrés Estellés, Enric Valor, Francesc Ferrer Pastor, Sanchis Guarner, Josep Piera… que enllacen en la següent generació amb gent com Maria Josep Escrivà, Alfons Navarret, Isabel Clara-Simó, Lorena Cayuela, Eliseu Climent i tantes altres personalitats (i totes les persones anònimes també!) que garanteixen la pervivència i creixement de la literatura, l’art, el cinema… la cultura valenciana.



Rosa dels vents



El repte és gran, com tot repte que paga la pena, ja que encara vivim en una terra infrafinançada, intransigent i pluriculturalòfoba dins la qual els governants no es preocupen per mantenir les senyes d’identitat que tant pregonen i, fins i tot, retallen per intentar silenciar-nos. Estem davant d’una altra forma de fer política cultural que tracta d’imposar-se allà on va sense admetre diferències. Per això el 25 d’abril és i seguirà sent una reivindicació i mai més una derrota. Serà una data que ens recorde que som i serem perquè sempre renaixem de les cendres. I ara, davant aquest mar de dubtes, de desfetes i malifetes… sí bullirà la mar com cassola al forn.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada